R-kurssi

Onko lapsellasi r-virhe, mutta et osaa opettaa häntä?

Olette ehkä saaneet neuvolasta monisteita tai puheterapeutin kontrollikäynnin ja ”deddetys”-harjoituksia mukaan, mutta
silti täryä ei tule ja ette ole yhtään lähempänä ärrää.

Äännekoulun Ärräkurssilla saat yksityiskohtaiset videoidut ohjeet miten R-äänne opetetaan lapselle.

Vankkaan kokemukseen ja tulokselliseen kuntoutukseen perustuvia ohjeita

Hei! Olen filosofian tohtori, Äännekoulun perustaja, puheterapeutti Katja Koski. Äännekouluun lähetetään artikulaatioterapiaan jo yli 100 kunnasta ja olemme hoitaneet useita tuhansia lapsia eroon äännevirheistä.

Tämän kokemuksen myötä olen huomannut, että melkein kaikki ärrää opiskelevista lapsista eivät tuota ärrää väärin tottumuksesta tai siksi etteivät kuule oikean ja väärän ärrän eroa. He tuottavat sen väärin, koska eivät osaa laittaa kieltä oikeaan paikkaan, kielen lihaksisto on liian heikko tai leuka ohjaa puhumista liikaa.

Ärrä on haastava äänne, sillä lapsen pitää yhtä aikaa osata pitää leuka alhaalla, huulet rentoina ja kieli ”kuppimaisessa” asennossa. Eli kielen laidat ovat ylhäällä, mutta kielen kärki rentona. Ja jos joku näistä osasista on vaikeaa, ei täry irtoa vaikka kuinka toistelisitte den den den.

Viimeiset viisi vuotta olen keskittynyt ainoastaan epäselvän puheen kuntouttamiseen, ja erityisesti r-virheeseen. Kun lähdet Ärräkurssin mukaan, saat yksityiskohtaiset, videoidut ohjeet siihen, miten lapsesi oppii ärrän täryn. Harjoittelette ensin pitämään leukaa paikallaan kun kieli nousee ylös. Sitten vahvistatte kielen laidat niin, että täry voi syntyä. Lopuksi harjoittelette ärrän täryn kuntoon ja viette sen puheeseen.

Ja tietysti niin, että lapsikin innostuu harjoittelusta.

Kenelle Ärräkurssi sopii?

 • Tavallisesti kehittyneille lapsille, joilla on R-virhe. Lapsella voi olla myös S-virhe, mutta L äänne pitää lapsen osata.
 • Lapsille, jotka toimivat kivasti vanhempien ohjauksessa ja pahin uhmakausi on selätetty.
 • Vanhemmille, jotka jaksavat olla kärsivällinen lapsen harjoittelua kohtaan ????
 • Perheille, joilla on rauhallinen jakso elämässään ja voi keskittyä ärrän harjoittelemiseen.

Kenelle Ärräkurssi ei sovi?

 • Lapsille jotka ehdottomasti kieltäytyvät harjoittelusta
 • Lapsille jotka ovat jo vuosia tuloksetta harjoitelleet ärrää, suosittelemme silloin Äännekoulun nettiterapiaa, jossa on mukana puheterapeutin ohjaus.
 • Perheille, joilla on todella kiire koko ajan, eikä tilaa harjoittelulle löydy.

Mitä ärräkurssi sisältää?

 • Alkuvideot, jossa selitän tarkasti miten käytännössä toimit lapsen kanssa harjoitustilanteessa. Kuinka paljon harjoittelette ja mitä selität lapselle harjoituksien edetessä. 
 • Alkuarvio, jossa määrität lapsesi tason ja mistä harjoituksista lähdette liikkeelle. Et valitse harjoituksia sattumalta. Ette tee liian vaikeita harjoituksia, koska tiedät mistä aloitat.
 • Yksityiskohtainen harjoitusohjelma, jossa neuvotaan ärrän opettaminen alusta loppuun saakka. Kaikki ohjeet ovat videoituja, joten sinun ei tarvitse toimia monistenippujen kanssa vaan saat käytännön vinkkejä ja selkeitä ohjeita. Voit palata harjoitusten pariin milloin vain, jotta olet varma mitä olet tekemässä. Tiedät miten etenet lapsesi kanssa. 
 • Videoidut motoriikkaharjoitukset, joissa kerrotaan yksityiskohtaisesti miksi jotakin harjoitusta harjoitellaan ja mihin asioihin kiinnität huomiota. Harjoittelet näiden videoiden perusteella lapsesi kanssa.
 • Ohjeen siihen, miten ärrä alkaa täristä kielellä. Eli miten dn dn dn tai pikku-r muutetaan täryksi. Kaikista oleellisin ohjeistus on varmasti kurssin mukana.
 • Saat pääsyn Äännekoulun nettipeleihin, jotka on suunniteltu äännevirheiden korjaamiseen. Pelit motivoivat lastasi harjoittelemaan.
 • Materiaalit ovat käytössäsi 4kk oston jälkeen.
 • HUOM! Ärräkurssi on itseopiskelukurssi. Tule kurssin aikana mukaan salattuun Eroon äännevirheistä Facebookryhmään, jossa saat vertaistukea ja vinkkejä muilta r virheen kanssa kamppailevilta perheiltä. Tässä ryhmässä on mukana myös Äännekoulun puheterapeutit, joilta saa hyviä vinkkejä treeniin. Avoimessa foorumissa sinänsä puheterapeutit eivät voi asiakkaiden tietosuojan kannalta ottaa kovin tarkkaa kantaa kunkin lapsen harjoitteluun, mutta motivaatiota ja tsemppiä löytyy sieltä aina.

100% rahat takaisin takuu

Uskon, että näillä ohjeilla voit auttaa lastasi korjaamaan ärrävirheen, jos teette lapsen kanssa kovasti töitä ohjeitteni mukaan. En voi kuitenkaan 100% taata että äännevirhe korjaantuu, koska en ole koskaan nähnyt lastasi.

Lupaan kuitenkin 100% rahat takaisin jos teet alkuarvion, käytät kurssimateriaalia lapsesi kanssa ja et koe saaneesi uusia keinoja auttaa lastasi.

Sillä jos tulet mukaan, sinun täytyy aikuisena sitoutua tähän kurssiin. Kurssin pelkkä ostaminen nimittäin ei ärrää korjaa.

Tämä ei sovi myöskään perheille, joiden lapsi aivan ehdottomasti kieltäytyy harjoittelemasta.

Jos kuitenkin olet omaan lapseesi sitoutunut vanhempi, joka todella haluat auttaa lastasi, niin tervetuloa lämpimästi. Olen kasannut kaiken sen tiedon, minkä olen vuosien ja tuhansien asiakkaitteni kanssa oppinut ja laittanut tähän kurssiin.

Tässä on yksi esimerkki harjoitusvideoistamme, jotta tiedät millaista materiaalia Ärräkoulu sisältää:

Ja tässä vastauksia useimmiten kysyttyihin kysymyksiin:

Soveltuu. Tämän hetkisellä ärrän tuottamistavalla ei ole mitään väliä. Ärrä saa ääntyä kurkussa, poskessa, l-äänteenä, amerikkalaisena ärränä… Kurssi opettaa oikeanlaisen ärrän oli tilanne mikä tahansa.

Soveltuu. S-äänne ei ole edellytys ärrän oppimiselle. Kurssi opettaa miten tehdään napakka D-äänne. Jos lapselta puuttuu myös L-äänne, kurssi ei sovi teille.

Sopii tietyin ehdoin. Väärin ja liian paineisesti opittu drr tai rr täryn muuttamiseen täytyy yleensä tehdä todella iso työ, eikä yhdellä taikatempulla päästä eteenpäin. Silloin, jos ette ole valmiita opettelemaan ärrää ns. alusta asti kunnolla, niin teidän ei kannata osallistua tälle kurssille.

Olen saanut useammalta tällaiselta perheeltä viestiä, että harjoitukset tuntuvat turhauttavilta koska lapsi osaa täryn. Ymmärrän tämän turhauman, mutta samalla kerron, että paineinen täryn ongelmana on aina leuan hallinnan pulmat ja kielen laipeiden voimattomuus. Painenen täry tehdään leuan voimalla, ei kielen laipeiden voimalla kuten rennossa ärrässä. Jos lapsella on paineinen täry, silloin täytyy yleensä aloittaa kokonaan alusta. Jos tämä ei kuulosta teille sopivalta, kurssi ei ole teitä varten.

Sinulla on oikeus materiaalin käyttöön 4kk oston jälkeen. Tässä ajassa on runsaasti aikaa harjoitella. Keskimäärin tutkimusten mukaan yksittäisen äännevirheen korjaamiseen menee noin 3 kuukautta.

Jos lapsi on vuosia jo harjoitellut ärrää, suosittelemme ainakin puheterapeutin tapaamista kertaalleen ennen Ärräkurssin aloitusta.

Tämä on täysi itseopiskelukurssi eikä kurssiin sisälly missään vaiheessa puheterapeutin henkilökohtaisia ohjeita tai neuvontaa. Jos haluat tulle nettiterapiaan, ota yhteys palvelupäällikköömme Elina Malmivaaraan elina.malmivaara@aannekoulu.fi

 
 

Soita ja sovi terapian aloituksesta 044 241 3890