Blogisarjassa puhutaan Äännekoulusta työpaikkana

Osallistun tällä hetkellä Promindan pitämään Teal Bootcampiin. Tässä koulutuksessa on tarkoitus rakentaa meille Äännekouluun omaan arkeen sopivia kokeiluja, joissa tutkitaan sitä, miten voisimme yrityksenä liikkua kohti TEAL-ajattelumalleja: itseohjautuvuuttta, työn merkityksellisyyttä ja ihmisen kokonaista potentiaalia huomioiden.

Tämän koulutuskerran jälkeen jäin pohtimaan miten voisimme kehittää tiimityöskentelyä meillä Äännekoulussa.

Terapia on yksilösuoritusta

Terapian tekeminen on yksilölaji. Loppupeleissä terapeutti yksin kantaa vastuun terapiavalinnoista ja kuntoutuksen tekemisestä. Joskus terapeutit voivat tehdä hetkellisesti yhteistyötä: terapiaa voidaan toteuttaa kahden terapeutin yhteistyökäynteinä. Tässäkin tilanteessa kuitenkin yleensä ei ole kyseessä puheterapeutti-puheterapeutti parista vaan esim. fysioterapeutti-puheterapeutti parista. Ehkä olisikin parempi puhua yhteistyöstä – ei tiimityöstä.

Meillä palkkamallina on pääosin provisio- ja/tai tuntipalkka. Se kannustaa yksilösuoritukseen: Mitä enemmän teet asiakkaita, sitä enemmän ansaitset. Osa terapeuteista tekee meillä töitä toki kuukausipalkalla. Silloin ollaan sovittu jostain tietystä asiakasmäärästä, jonka turvin kuukausipalkka tulee täytettyä.

Palkkamallina provisiopalkka on meillä yleensä kiitetty siitä syystä, että kuukausipalkkaan sidottuja asiakaskäyntimääriä ei ole. Se helpottaa painetta siitä, että tiettyjen terapiamäärien toteutumista ei tarvitse pelätä.

Kohti tiimejä ja hajautettua päätöksentekoa

TEALin yksi kulmakivistä on yhdessäohjautuvuus. Kun ei ole ns. esimiestasoa ohjaamassa työtä, on tiimien aika ryhtyä ohjaamaan itseään. Hyvä esimerkki tapahtui tänä aamuna:

Eräs terapeutti meiltä laittoi tekstarin minulle hätääntyneenä siitä, että hänellä on yksinkertaisesti liikaa työtä, erityisesti nettiterapiaa. Koko yö oli mennyt tämän pulman kanssa valvoessa.

Minun olisi ollut helppo ratkaista tilanne niin että olisin :

  1. Sanonut, että tee tiiviimpään tahtiin nettiterapialaiset, niin saat kaikki tehtyä (jolloin työntekijä olisi joutunut todella tylsään tilanteeseen)
  2. Ottaa asiakkaat itselleni (jolloin minun ajankäyttöni olisi vaarantunut)
  3. Todeta että terapiajaksot täytyy lopettaa, (jolloin tulos kärsii)
  4. Ruveta mikromanageeraamaan ja kyselemään jokaiselta työntekijältä asiakastilaa (jolloin olisin toiminut ns. terapeutin äitinä ja hoitanut hänen ongelmansa)

Sen sijaan ohjasin hänet viemään ongelmansa meidän nettiterapiatiimiin.

Alle kahdessa tunnissa nettiterapiatiimi oli organisoinut työt uusiksi niin, että tämän työntekijän paine saatiin helpotettua. Itse en puuttunut tilanteeseen mitenkään. Istuin TEAL koulutuksessa, join kahvia ja näin puhelmesta miten tiimi organisoi itse itsensä toimimaan. Olin todella ylpeä meidän nettiterapiatiimistä!

Lue lisää: https://aannekoulu.fi/blogi/miksi-aannekoulussa-pidetaan-yrityskulttuuria-niin-tarkeana/

https://aannekoulu.fi/blogi/johtoblogi-mika-on-sinun-ihmiskasityksesi/

Tämän rohkaisemana seuraavana…

Koska todella tämä itseorganisointi toimii meillä näin hyvin, aion seuraavana viedä sen pidemmälle ja antaa sekä budjettivastuun, sekä uusien terapeuttien rekrytointivastuun meidän nettiterapitiimille.

Se tarkoittaa sitä, että jatkossa nettiterapiatiimin vastuulla on se, että meillä on tarpeeksi porukkaa tekemässä nettiterapiaa ja että tiimi tekee kokonaisuudessaan sellaista tulosta että kaikille saadaan maksettua palkkaa ja jää jotakin sukanvarteenkin.

Millä periaatteella teillä organisoidutaan?

Leave a reply